Waarom het downloadvoorstel van Groen! nonsens is.

Groen! senatrice Freya Piryns heeft een nieuw wetvoorstel gelanceerd. Kort samengevat komt het er op neer dat mensen het recht hebben om alles te downloaden wat ze maar willen. De internetproviders moeten daar voor opdraaien door “enkele euro’s” per maand af te staan aan auteursverenigingen. Het downloadverkeer zal daarvoor strikt in de gaten gehouden worden en als klap op de vuurpijl komt er een maximumprijs voor breedbandinternet. Het voorstel is op z’n, om het zacht uit te drukken , niet echt doordacht. Enkele citaten uit uit het persbericht:

“Internetproviders bieden ongelimiteerde abonnementen of onbeperkte capaciteit aan en maken zo illegaal downloaden mogelijk. Hun „business model‟ is gebaseerd op de beschikbaarheid van culturele goederen waarvoor ze geen rechten betalen.”

Zeer weinig internetproviders bieden in België ongelimiteerde abonnementen aan en zeker niet de twee grote spelers die Groen! in zijn visier heeft. Het wetvoorstel leert ons trouwens dat  “alles boven 5 gigabyte” onder de noemer “ongelimiteerd” valt.

Ook bieden operatoren helemaal geen goederen aan waarvoor ze geen rechten betalen. Een internetprovider biedt via zijn netwerk simpelweg toegang tot andere netwerken. Dat is allemaal zeer netjes beschreven in het Europees wetgevende telecomkader.  Dat kan de studiedienst van Groen! toch wel even opsnorren?

Groen! en Ecolo stellen zo voor om een nieuw legaal kader te creëren, een zogenaamde “uitgebreide collectieve licentie” waarbij de internetproviders de auteursrechten betalen aan de auteursrechtenverenigingen. Concreet betekent dit zij maandelijks een bijdrage van enkele euro’s betalen voor elk abonnement dat zeer grote downloadvolumes aanbiedt.

Hoera, eindelijk concurrentie in de telecomsector want weldra zijn Belgacom en Telenet failliet! Maandelijks moeten zij voor zowat 2 miljoen huishoudens auteursrechten dokken voor een gebruiksrecht dat zij niet eens bezitten: alles wat op het internet te krijgen is, van Grey’s Anatomy tot Eddy Wally. Ter vergelijking: “enkele euro’s” komt overeen met het bedrag dat een klant betaalt voor de auteursrechten van zijn televisie-abonnement. Stel je eens voor dat je dit extrapoleert naar het ganse internet… .

“Te weinig mensen zijn er zich van bewust dat ze een vervolging riskeren bij illegaal downloaden en dat hun internetgebruik door allerlei filters kan worden gecontroleerd. Groen! is niet te vinden voor deze repressieve (en inefficiënte) politiek en wil af van die big-brother mentaliteit”

Internetgebruik kan bij illegaal gebruik inderdaad getraceerd worden, maar pas nadat een mogelijk strafbaar feit gepleegd is. Ik zie niet goed in wat daar repressief aan is. Voor het uitvoeren van dit voorstel zullen alle downloads strikt gemonitord worden. Hoezo Big Brother?

“De Federale Overheid, die net met de Start2surf@home-campagne gestart is, kan niet enerzijds gezinnen uitrusten met alle mogelijke materiaal en de verbinding om te kunnen downloaden en hen anderzijds gaan vertellen dat ze dat niet mogen doen…”

“De overheid zorgt voor wegen en verbiedt dan om met hoge snelheid te rijden…”. Nou ja…  

“(…) zullen we op hetzelfde moment een wetsvoorstel indienen als aanpassing van de prijzenwet van 1945, door Internetabonnementen toe te voegen aan de lijst van onmisbare consumptiegoederen die een maximumprijs moeten krijgen.”

Hoort u dat? Telecom is een onmisbaar consumptiegoed!  Alle respect voor Groen! maar als je als partij jaren klaagt over infrastructuurwerken voor telecommunicatie klinkt het wel een beetje hol om nu van internet een “onmisbaar consumpatiegoed” te maken.

Achja, dit waren maar enkele intuïtieve bedenkingen. Het lijstje van Belgische en Europese regels waartegen dit wetvoorstel indruist is te lang om op te noemen. Ik praat meestal niet graag over onzinnige voorstellen maar het blijft jammer dat politici zo kleuterlijk op zoek gaan naar media-aandacht (opdracht geslaagd overigens). Dat verziekt het serieuze debat en telecom  is hier al te vaak het slachtoffer van geweest.

Advertenties

3 Responses to Waarom het downloadvoorstel van Groen! nonsens is.

  1. Bart Roels schreef:

    Niet alleen voor telecom ontbreekt de knowhow…

  2. ivan schreef:

    Conclusie: schaf de auteursrechten gewoon af.

  3. Nostrada mus schreef:

    @ Ivan: en waarmee moeten artiesten hun geld dan verdienen? en bedrijven hun innovatie? dankbaarheid van de downloaders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: