3 mythes over de daling van GSM-tarieven

Gisteren kondigde telecomwaakhond BIPT een besluit aan waarin de MTR-tarieven drastisch dalen. MTR, wat staat voor “Mobile Terminating Rates”, zijn de bedragen die GSM-operatoren elkaar onderling aanrekenen voor gebruik te maken van elkaars netwerk. Simpel gezegd: als je van Proximus naar BASE belt moet Proximus nu ongeveer 11 eurocent per minuut betalen aan BASE. Die 11 eurocent maakt dan deel uit van het bedrag dat de Proximus-eindklant betaalt.

Deze MTR-tarieven zijn een business op zich geworden.Vooral voor BASE is de MTR-ader van levenbelang. Geschat wordt dat dit jaarlijks zo’n 100 miljoen in het bakje van de kleinste mobiele operator brengt. Mobistar (ongeveer 80 miljoen) en Belgacom (50 miljoen) zijn minder afhankelijk van MTR-inkomsten. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de voorziene dalingen. Tegen 2013 betaalt elke operator een bijna te verwaarlozen bedrag van 1,07 cent. De impact is duidelijk het grootst voor BASE : hun MTR-tarief daalt met maar liefst 90% !


Huidige MTR

MTR 1 juli 2010

MTR 1 januari 2013

Proximus

7,02 cent/min

4,45  cent/min

1,07 cent/min

Mobistar

9,02 cent/min

4,86 cent/min

1,07 cent/min

BASE

11,43 cent/min

5,60 cent/min

1,07 cent/min

Bron : BIPT

Het BIPT treedt voor één keer hard op want als deze tarieven overeind blijven (het gaat nog maar over een voorstel) zijn ze uniek laag in Europa. Toch bestaan er een paar mythes over de gevolgen van deze ingreep.

Mythe 1: De MTR-daling is een goede zaak voor de concurrentie op de mobiele markt.

Fout. Proximus, de machtigste operator in het land en in het verleden herhaaldelijk beboet voor het misbruiken van zijn dominante positie, zal het minst zwaar getroffen worden door de MTR-daling. Bovendien zullen de kosten van hun vaste telefonie dalen. De lagere MTR-tarieven gelden immers ook voor wanneer je van vast naar mobiel belt, terwijl de tarieven die mobiele operatoren moeten betalen aan Belgacom voor mobiel naar vast ongewijzigd blijven. Resultaat : klein verlies voor Proximus + grote winst voor Belgacom Vaste telefonie = kleine winst voor Belgacom in totaal. Dit terwijl de ‘mobile only’ bedrijven BASE en Mobistar harde klappen krijgen. Proximus is dus de grote winnaar.

Begrijp me niet verkeerd, ik sta volledig achter het verdwijnen van MTR’s. Op lange termijn zal dit zeker zorgen voor scherpere concurrentie. Door de manier waarop de markt momenteel gestructureerd is zal de concurrentie echter (tijdelijk?) meer afnemen dan toenemen.

Mythe  2: De MTR-daling zal onze GSM-facturen doen dalen.

Niet noodzakelijk waar. Het valt maar af te wachten hoe de operatoren reageren. Het is niet denkbeeldig dat ze de verliezen uit hun MTR-cashcows zullen compenseren door hun tarieven op eindgebruikersmarkt te verhogen (het zogenaamde waterbed effect). Nergens worden ze immers verplicht hun retailprijzen aan te passen (in tegenstelling tot wat er in de pers beweerd wordt is Proximus ook tot niets verplicht op de retailmarkt). Doordat Proximus voordeel haalt uit deze beslissing is het niet denkbeeldig dat zij wel in staat zijn lagere prijzen te bieden, maar het is maar de vraag of dit echt een duurzame daling zal zijn. Bellen van vast naar mobiel zal ongetwijfeld wel goedkoper worden, maar die prijzen waren sowieso al dalende.

Mythe 3: Weldra zal er één enkele prijs zijn voor oproepen naar eender welk netwerk.

Fout. Operatoren hebben nu nog steeds voldoende beweegruimte om hun klanten te binden met voordelige tarieven op het eigen netwerk. Wanneer je echt lage prijzen, ongeacht het netwerk, wil afdwingen zonder rechtstreeks op de eindmarkt in te grijpen moet je naar een systeem van bill and keep. Dat betekent dat er geen MTR’s meer zijn, zoals bvb. in Amerika het geval is en waar de mobiele tarieven stukken lager liggen. Je kan het vergelijken met het internet: providers rekenen quasi niets aan voor IP-transit over hun netwerk van een andere provider. Waarom zou dit niet voor mobiele telefonie kunnen gelden?

In zo’n systeem moet de persoon die opgebeld wordt dan wel een stukje van de oproep betalen. De filosofie erachter is dat de opgebelde kiest om gebeld te worden en dus ook nut heeft van het telefoontje. Als ik een wilde schatting mag doen verwacht ik dat we op termijn naar zo’n systeem zullen evolueren in Europa. MTR-tarieven zijn, onder impuls van de Commissie en met België zowaar aan de koppositie nu, al aan het uitdoven. Dat is duidelijk een eerste stap in de richting van een bill and keep systeem. Als de regulering afneemt, de concurrentie scherper wordt (vierde operator?) en de psychose over stralingsangst er niet voor zorgt dat we met een middeleeuws mobiel netwerk opgezadeld zitten, zullen we over een tiental jaar allen goedkoop bellen naar eender welk netwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: